* Над 150 млн. лв. износ на български продукти  с

...
* Над 150 млн. лв. износ на български продукти  с
Коментари Харесай

Лидл & бг производители:Десет малки истории за успеха

* Над 150 млн. лева експорт на български артикули  с Лидл България за последните 3 година /2019-2021/  

* 525 разнообразни продукта на 58 родни компании са достигнали до пазарите на 27 европейски страни.

-->

* 110% е растежът в експортния оборот на бг производителите 

* Над 260 са бг фирмите, с които комерсиалната верига работи сега. 

* С 36% - максимален дял в експортния оборот, осъществен в европейската комерсиална мрежа на Lidl, остава Румъния. За тези 3 години 34 родни производители са осъществили експорт на 89 разнообразни продукта на обща стойност 55 млн. лева, като най-продаваният артикул в северната ни съседка е пълнозърнест самун със семена.

* В топ 5 на страните по мярка на износа са Гърция с оборот от 32 млн. лева, което е 21% от общия, Германия с 11,5% от оборота, Сърбия с 8,4% и Унгария с 9 млн. или 6% от осъществения оборот за последните 3 година

* През 2010 година Лидл стъпва на българския пазар с 14 магазина. През 2022 година броят им е 111 в 50 града. 

* Мрежата на комерсиалната верига е в 30 страни с 12 000 магазина. 

* За 2019 година резултатът Лидл върху българската стопанска система се прави оценка на 1,12 милиарда лв., съгласно изчисленията на Института за пазарна стопанска система /ИПИ/.

Това са единствено сухите числа, зад които стоят същински истории за предприемачество и сполучлив бизнес. В особено книжно издание компанията показва подробни резултати и образци на български производители, осъществили сполучлив експорт в Европа през последните 3 година

„ Вече 10 години Lidl обезпечава на българските производители благоприятни условия за развиване и реализация освен у нас, само че и на външните пазари. Дори през пандемичната 2020 година успяхме да запазим двуцифрен растеж на износа.  Всичко това е принос освен за развиването на самите компании – растеж в произвеждане, личен състав, конкурентоспособност като цяло. Тези резултати се трансформират в мотор за напредък и принос към българската стопанска система “, съобщи Милена Драгийска, основен изпълнителен шеф на Лидл България.

" Средни и дребни български предприятия съумяват да изместят огромни ервопейски производители и да влязат в мрежата на Лидл. Това е допустимо когато има партньорство и предвидимост ", разяснява Драгомир Илиев, шеф " Стоково доставяне и маркетинг " в Лидл България. Той показва, че с бг производителите, изключително при производството на артикули под лични марки, се работи дружно, споделя се ноу хау и се ползват извънредно високи условия и надзор върху качеството на готовия артикул. За всеки сътрудник се ползва самостоятелен метод.  

" Благодарение на задълбочения разбор на пазара в над 30 страни, в които Лидл работи, ние съумяваме да оказваме помощ на бг производителите да създават нови артикули и предписания, които се осъществят извънредно сполучливо освен на българския, само че и на външните пазари. Вместо да внасяме новаторски артикули от европейски пазари, ние обърнахме наклонността и наложихме български нишови и новаторски артикули като оризовки и сурови барчета в доста европейски страни ", сподели Боян Георгиев, шеф " Стоково доставяне " в Лидл България.  

Ето ги и 10-те дребни истории на триумфа, разказани в специфичното издание на Лидл България:

1. Белла България

Компанията, която е най-големият производител на хранителни артикули и един от най-разпознаваемите марки в България, си партнира с Лидл от 2010 година Започва с експорт на бутертесто и баница посредством магазинната мрежа на комерсиалната верига. След това създава и експорта на лучник и пататник. Продуктите й се разпространяват по време на Балканската седмица на Лидл. Сега те доближават до 17 страни, като са изместили огромен гръцки производител. Изнасят също баница с тиква и бутерки с локум, а огромното им предизвикателство е с точените кори - да научат европейците по какъв начин да ги употребяват. " Намалихме солта и захарта, премахнахме консервантите. Откакто стартирахме износа с Лидл, оборотът ни по тази линия набъбна над 10 пъти ",  казва мениджърът " Ключови клиенти " Диян Ненов.   

2. Веселина трейд

Компанията с 24-годишна история се наложи на мощно конкурентния румънски пазар със своята съветска салата. Продуктите й са чисти от консерванти, оцветители и добавки, за производството се употребяват най-съвременните технологии. " В хранителната промишленост да работиш с Лидл е авторитет. Това значи, че отговаряме на прецизните критерии за асортимент на снабдители, че регулярно и сполучливо прекосяваме осъществявани от интернационалните инспектори инспекции, които са непредизвестени, обхващащи цялостната активност на индустриалния развой ", споделя шефът Димитър Димитров. И прибавя, че с помощта на положителните резултати от партньорството, съумяват да осъществят планове, които другояче биха били немислими за компанията - като роботизация и въглеродна индиферентност.

3. Виктория Нутс

Това е компанията, която е осъществила първият експорт при премиум бранд, а точно - ягоди, обгърнати в бял шоколад. Доставката на сушени плодове с шоколадова глазура трябвало да се подготви доста бързо за 18 страни, до които да доближи за Коледните и Великденските празници. За последните 3 година партньорство с Лидл, износът на " Виктория нутс " е повишен 37,6 пъти, а най-големият й пазар е Германия. " Партньор като лидл оказва помощ за нашето развиване - качеството и поръчките нарастват ", споделя изпълнителният шеф Александър Димитров. 

4. Випера

Семейната компания, основана от потомствени химици, започва активността си през 1994 година с произвеждане на перилни препарати за текстилната промишленост. Партнира си с Лидл от 2011 година Наложило се е да направи вложения за усъвършенстване на производството, с цел да издържи вътрешните одити на Лидл и да получи влиятелен европейски документ. Сега оборотът им се е удвоил, най-изнасяният артикул е течен сапун за ръце и тяло, който се осъществя в Румъния, Сърбия и Унгария. " Има доста бг производители, които оферират качествени неща, не по-лоши от европейските. Но с помощта на партньорството ни с Лидл България ние, дребната фамилна компания, успяхме да стъпим на европейския пазар ", споделя шефът Герасим Михайлов.  

5. Джени Ово

Предлага пресни кокоши яйца, гордее се със личен фуражен цех и лаборатория, с които да подсигурява качеството на суровините за изхранване на птиците. До края на 2022 година възнамеряват да усилят потенциала на яйца от свободно отглеждани кокошки с още 9 млн. броя годишно. Изнасят в Лидл Румъния, като за последните 2 година растежът в производството им е 20%. " Партньорството ни оказва помощ да се развиваме, да разширяваме активността си и да внедряваме новите практики ", споделя притежателят на Джени Ово Стоян Стоянов. 

6. Млечни артикули

Компанията е основана през 1996 година в пловдивското село Маноле като малко дружество. Днес има богато портфолио от достоверни български сирена и кашкавали, създавани от всички типове мляко. Чрез Лидл те доближават до 13 страни. " Научихме от Лидл, че да направиш сполучливия артикул, би трябвало да имаш непрекъснато и високо качество. Доказваме, че българските артикули са същински ", споделя мениджърът Славена Янкова. 

7. Нухелт

Мисията на компанията е да направи здравословното хранене елементарно и вкусно. Следва международните трендове на free-from артикули - без глутен, консерванти и глутамат. Специализирана е в производството на оризов снакс със 100% натурални съставки, изнася в 20 страни с помощта на Лидл и даже е съумяла да измести огромен нидерландски производител в магазините на комерсиалната верига. Продуктовото й портфолио непрекъснато се обогатява, като за Италианската седмица на Лидл се е показала с оризов чипс с горгонзола и круши. " Тръгнахме от нулата, първите години не знаехме къде сме. Сега не се тормозя от рецесиите, тъй като имаме сътрудник като Лидл ", споделя изпълнителният шеф Николай Колев. 

8. Смарт органик

Основаната през 2009 година компания също има задача - да направи здравословните храни вкусни и налични за всички. Сега тя е един от водещите производители и дистрибутори на био храни, фокусът й е върху новаторските артикули с спомагателни изгоди за здравето. Голямото им достижение е, че суровото  барче Alesto Kraft Protz е позиционирано на касите на всички магазини на Лидл в Германия. " В България пазарът е доста дребен. Благодарение на Лидл стигнахме до 16 страни, където осъществяваме нашите артикули сполучливо към този момент 7 година ", споделя притежателят Яни Драгнев.   

9. Тандем-Попово

Създадената от татко и наследник компания създава натурално месо и месни артикули без подправки и консерванти. Тя е втората компания в Европа, която пакетира продуктите си с напълно рециклируеми материали, като инвестицията е за 3 млн. евро. Друга иновация е, че зарежда софтуерните си процеси напълно с възобновими източници. За последните 3 година с Лидл износът й е повишен 40 пъти. Започнали с младо телешко и минали към премиално говеждо, блек ангъс. Най-изнасяният артикул е аржентински рибай стек, осъщественият експорт е в 4 страни, а максимален дял има гръцкият пазар. " Съвместната работа с Лидл ни кара да изпитваме себе си - не може ли да стане още малко по-добре. Ефектът на Лидл е, че те кара да се самоусъвършенстваш. Правим нови вложения, наемаме просветен личен състав, квалифицираме го. Важен е невидимият резултат - самочувствието - да отидеш в Унгария и да кажеш - това е премиум месо, създадено по поръчка на Лидл ", разкрива философията на компанията Ивайло Русчев - наследник и съсобственик. 

10. Цима 99

Основана като дребна фамилна компания, в този момент Цима 99 отбелязва своята 30-годишнина и е водещ производител на конфитюри, мармалади, десертни сосове, топинги, плодови пюрета и сиропи. Произвежда над 200 продукта, изнася за Япония, Съединени американски щати и Европейски Съюз. За последните 3 година с Лидл експортът й се е нараснал 15,7 пъти. Най-изнасяният артикул е сладко от рози, а най-големият пазар е Германия. Прави и сладкото от люти чушки по рецепта на Даниела от Бургас, което завоюва първо място в състезанието на лидл България за достоверен усет. " Който не е продавал на открито, не знае за какви условия става въпрос и какви старания са нужни. С Лидъл се усещаме пълноправен сътрудник. Нашата рекомендация към изпълнителния шеф Милена Драгийска е - предизвиквайте ни! Така ще се чува повече за българските артикули в чужбина. Няма нищо по-хубаво от това да ни хвалят зад граница. България може повече! ", съобщи шефът Георги Жеков. 

В умозаключение

" Това са същински истории на бизнесмени, които имат визионерски взор и задача, образци за конкурентноспособност и иновативност. Направихме пробив на обичайни артикули на европейския пазар. Маркетингът е от нас - продуктът да бъде показан, да се намерят точните думи, с цел да каже сътрудника от другата страна - да, ще го взема. Маркетингът е при нас. Но за триумфа трябват двама ", заключи Милена Драгийска.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР